2024. ápr. 25. csütörtök
Választások 2024
Adatkezelési Tájékoztató
KORONAVÍRUS
Telekom
Kincstári Start-értékpapírszámla
Kincstári Start-értékpapírszámla
Kincstári Start-értékpapírszámla

Látni és Látszani Plusz!

 

Az őszi, illetve téli hónapokban a közúti balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási-, látási-, és útviszonyoknak megfelelően közlekednek. Ebben az időszakban a legtöbb problémát a csúszós út és a csökkenő látótávolság jelentik. Lényeges, hogy a járművezetők alkalmazkodjanak a megváltozott körülményekhez és a járműveiket is készítsék fel az őszi, téli közlekedésre.

 

Fontos az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás, a fékrendszer ellenőrzése, a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray és a megfelelő ablakmosó folyadék, vagy a páramentesítő használata.

 

Ebben az évben október 15.-én kezdődött és december 10.-ig tart az országos akció, melynek keretében a járművezetők térítésmentesen megvizsgáltathatják a járművek láthatóságáért felelős alkatrészeit a kampányhoz csatlakozott szervizekben. Hajdú-Bihar megyében 6 szerviz várja a közlekedőket díjmentes vizsgálatokkal és kedvezményes áron igénybe vehető szolgáltatásokkal, melyek elérhetőségei a www.latnieslatszani.hu oldalon megtalálhatóak.

 

A vizsgálatokon megjelent gépjárművezetők részére a kampányhoz csatlakozott szervizek külön a kampányra készített igazoló lapot adnak át, mely igazolja, hogy a vizsgálaton részt vett és ott a járműve megfelelt a jogszabályban előírtaknak. Javasolt, hogy az igazoló lapot mindenki tartsa magánál a gépjárművel történő közlekedése során, és azt a közúti ellenőrzés alkalmával adja át az intézkedő rendőrnek. Ebből kifolyólag egy szabálysértés elkövetése esetén a jogkövetkezmény alól ugyan nem mentesül, de esetlegesen a szankció alkalmazása során a hatósági mérlegelés alapja lehet.

 

A 2016-os kampány „Plusz” elemeket is hordoz, mely megnyilvánul a csatlakozott szervizek és optikusok kibővült körében, valamint az ingyenesen elérhető szervízszolgáltatások mellett  a gépjármű- tulajdonosok számára idén kibővített átvizsgálási lehetőség áll rendelkezésre, mely a világítástechnikai berendezéseken túl a jármű általános műszaki állapotára is kiterjed.

 

Fontos megjegyezni, hogy bár a technikán is sok múlik, de a közlekedésbiztonság alapja mindig is az ember marad! Ezért nem elég Látszani Látni is kell! Az emberek a környezetükből érkező információk több mint 80 %-át szemük segítségével érzékelik, a szemüveget viselők legalább 80%-a  pedig autót is vezet. Ezért is fontos, hogy a járművezetők járművük állapotának ellenőrzése mellett látásuk ellenőrzésével is járuljanak hozzá a közlekedésbiztonság javításához, mely alapvető társadalmi érdek!

 

A kampányhoz csatlakozott optikusoknál ingyenes látásellenőrzésre van lehetőség, ahol szintén igazoló lapot kapnak a megjelentek. A résztvevő optikák elérhetőségei a www.latnieslatszani.hu oldalon megtalálhatóak.

 

Javasolt, hogy nagyobb követési távolságot tartva a szokásosnál lassabban vezessünk, illetve elsősorban a kezdő gépjárművezetőknek és azoknak, akik a tavaszi, nyári hónapokban tanultak vezetni, érdemes gyakorolni egy kicsit forgalommentes úton, vagy vezetéstechnikai pályákon. A Rendőrség a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyokra tekintettel a forgalomban résztvevő valamint az álló járművek kivilágítása- az év egyéb időszakához képest- az év hátralévő részében kiemelt figyelmet szentel, emellett a láthatóság jegyében a kerékpárosok és gyalogosok biztonsága is előtérbe kerül.

 

A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság az illetékességi területén a közlekedésbiztonsági kampánnyal kapcsolatos plakátokat helyezett ki, valamint közúti ellenőrzéseik során felhívják a figyelmet a biztonságos közlekedés fontosságára. Az ellenőrzött kerékpárosok számára a láthatóságot segítő fényvisszaverő eszközöket adnak ajándékba.

 

A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság a Hajdú-Bihar Megyei Baleset-megelőzési Bizottsághoz csatlakozva kéri a gépjárművezetőket, hogy éljenek a lehetőségekkel, vizsgáltassák át járműveiket, különös tekintettel a világításokra és vegyenek részt díjmentes látásellenőrzésen is, ezzel is Csökkentve a balesetek bekövetkezésének kockázatát!

 
Akadálymentes mód váltás
Étlap
Belterületi úthálózat fejlesztése Konyáron
Új bölcsődei férőhelyek kialakítása Konyáron
MFP kommunális eszköz beszerzése
EÜ ALAPELLÁTÁS INFRASTRUKTURÁLIS FEJLESZTÉSE
Konyári Családsegítő és Gyermekjóléti Szolg. fejl.
Konyár Község Önk. ASP Központhoz való csatlakozása
Magyar Falu Orvosi eszköz
Magyar Falu Orvosi eszköz 2020
VP6-7.2.1-7.4.1.2-16
Szolgálati lakás
Magyar Falu Közterület karbantartás
Magyar Falu Útfelújítás
Faluházak felújítása
Óvodai játszóudvar fejlesztés
Leader - Közösségi terek és kapcs. szolg.
Magyar Falu MFP-UHK/2021
MFP-UHK/2022.
Önkormányztai tul. lévő ingatlanok fejlesztése - 2021
MFP-KOEB/2021.
Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Konyár településen
MFP-UHJ/2023. Út, híd, járda építése/felújítása