2024. ápr. 28. vasárnap
Választások 2024
Adatkezelési Tájékoztató
KORONAVÍRUS
Telekom
Kincstári Start-értékpapírszámla
Kincstári Start-értékpapírszámla
Kincstári Start-értékpapírszámla

Újra lehet Önkéntes Katonai Szolgálatra jelentkezni!

A kiképzések március 13-án indulnak, amelyre elsősorban a 18-25 év közötti, továbbtanulást tervező fiatalok jelentkezését várjuk. A szolgálattal akár 64 felvételi többletpontot is lehet szerezni a felsőoktatási felvételi eljárásban.

 

Tiszt és altisztjelöltként, anyagilag függetlenül

Sok fiatal számára fontos, hogy független legyen a szüleitől, de főiskolásként vagy ötödévesként ez nem mindig könnyű feladat. Ha valaki a katonai hivatás mellett dönt, már a tanulmányai alatt is fizetést kap – ez igaz a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) megvalósuló tisztképzésre és az Acélkocka Altisztképzési Rendszerre is.

Az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának tisztjelöltjei jelenleg ösztöndíjat kapnak, de augusztus 20-tól megváltozik a jogviszonyuk, ami az újonnan felvételizőket is érinti. A tisztjelöltek a Magyar Honvédség szerződéses állományába kerülnek és a képzési időn kívül tíz éves megállapodást írnak alá a szervezettel. Őrmestertől zászlósig terjedő rendfokozatokat viselnek majd, a „hallgató” előtag használatával. Havi illetményük évfolyamtól függően bruttó 260 és 300 ezer forint között mozog majd, de aki jól tanul, további 30 ezer forintot is kaphat. A képzési idő a társadalombiztosítási szabályok szerint jogszerző időnek minősül.

A bekerülés fizikai, pszichikai és egészségügyi megfeleléshez, valamint az alapkiképzés teljesítéséhez kötött. A jelentkezéshez az angol, a német vagy a francia középfokú nyelvvizsga megléte szükséges, újdonság viszont, hogy bővült az emelt szinten elfogadható érettségi tantárgyak köre. Tavaly ősszel 165 elsőéves kezdte meg tanulmányait, a nappali képzések közül az állami légiközlekedési szakra kellett a legtöbb pont, de népszerű volt a katonai vezetői és a katonai logisztika szak is. Az NKE a felsőoktatási rangsorban a tizedik helyen szerepel a Diploma 2022 kiadvány összesítése szerint.

Az Acélkocka Altisztképzési Rendszer 2019-ben indult, az egyéves képzés révén már többszázan szolgálnak hivatásos altisztként a honvédségnél. Legalább érettségivel rendelkező, nagykorú állampolgárokat keresnek. Képzésük első része Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián zajlik. A jelentkezési időszak nyár elejéig tart, az alapkiképzés az alkalmassági vizsgálatok után, augusztus közepén kezdődik. Ezután a leendő altisztek négy és fél hónapos Alap Altiszti Tanfolyamon vesznek részt, majd megkezdődik számukra a program legizgalmasabb része: fél év szakmai felkészítés a honvédség különböző alakulatainál. Az „acélkockák” az érettségivel rendelkező közkatona illetményére jogosultak, így rájuk is vonatkozik a tavaly év végén bejelentett 10%-os béremelés. Ingyenes számukra a laktanyai elhelyezés, az étkezés, a ruházati ellátás és utazási hozzájárulást is kaphatnak.

Aki a már megszerzett iskolai végzettségével (legalább általános iskolai) választaná ezt a hivatást, szintén csatlakozhat a honvédséghez, szerződéses vagy tartalékos katonaként. További információk: iranyasereg.hu


 
Akadálymentes mód váltás
Étlap
Belterületi úthálózat fejlesztése Konyáron
Új bölcsődei férőhelyek kialakítása Konyáron
MFP kommunális eszköz beszerzése
EÜ ALAPELLÁTÁS INFRASTRUKTURÁLIS FEJLESZTÉSE
Konyári Családsegítő és Gyermekjóléti Szolg. fejl.
Konyár Község Önk. ASP Központhoz való csatlakozása
Magyar Falu Orvosi eszköz
Magyar Falu Orvosi eszköz 2020
VP6-7.2.1-7.4.1.2-16
Szolgálati lakás
Magyar Falu Közterület karbantartás
Magyar Falu Útfelújítás
Faluházak felújítása
Óvodai játszóudvar fejlesztés
Leader - Közösségi terek és kapcs. szolg.
Magyar Falu MFP-UHK/2021
MFP-UHK/2022.
Önkormányztai tul. lévő ingatlanok fejlesztése - 2021
MFP-KOEB/2021.
Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Konyár településen
MFP-UHJ/2023. Út, híd, járda építése/felújítása